Module 4 Urban Investment & Finance

Financiële afwegingskaders in stadsprojecten

Hoe ontwikkelt de economie zich en wat betekent dit voor partijen in stedelijke projecten? Hoe kiest een ontwikkelaar kansrijke projecten? Hoe stelt een belegger zijn portefeuille samen? Onder welke voorwaarden kan een corporatie nog maatschappelijk investeren? Hoe komen partijen samen tot aantrekkelijke proposities? Deze module geeft inzicht in de financiële afwegingskaders van de actoren die werkzaam zijn in stedelijke ontwikkeling.

Risico en rendement

Gewenste rendementen en te accepteren risico’s worden door ontwikkelaars, overheden, corporaties en verschillende typen beleggers uiteenlopend beoordeeld. Hoe nemen deze partijen investeringsbesluiten? En hoe rekenen ze aan grond en vastgoed? Hoe ga je om met onzekerheid en zorg je dat er toekomstbestendig wordt ontwikkeld?

Effectieve proposities

Een ontwikkelend pensioenfonds hanteert niet hetzelfde businessmodel als een private equity belegger. Ze beoordelen de haalbaarheid van een project op een andere manier. Deze module biedt handvatten om daarop te sturen en effectieve proposities te formuleren.

Financieren

Het verkrijgen van financiering is eenvoudiger wanneer je als stedelijk ontwikkelaar de belangen en afwegingen van financiers kent. Hoe beoordeelt een bank risico en rendement? Welk beleid voert een bank ten aanzien van uitstaande leningen? Waarom heeft het monetair beleid van andere landen invloed op de financierbaarheid van projecten in Nederland?

Collegedagen

 1. Financiële- en vastgoedmarkten
 2. Financial engineering; Rekenen aan grond en gebieden
 3. Onderhandelen en samenwerkingen
 4. Prijsvorming op vastgoedmarkten
 5. Samenwerken en prioriteren
 6. Effectieve proposities
 7. Integratiecasus

Docenten

Bijdragen van onder meer*:

 • Prof.dr. Frank van Oort
 • Dr. Erik Braun
 • Ir. Michel van Rhee
 • Frank ten Have
 • Nicole Maarsen
 • Drs. Jeroen van Haaren

 

 

Aanmelden

De eerstvolgende module Urban Investment & Finance wordt gegeven van 17 mei t/m 28 juni 2018. Je kunt je aanmelden via het programmabureau 010-4082567 of mail naar info@mastercitydeveloper.nl. Download de brochure om alle informatie nog eens rustig na te lezen.

“MCD leert deelnemers elkaars business cases en belangen doorgronden, wat leidt tot wederzijds begrip en een meer voorspoedige samenwerking.”

René Kamperman MSc. MCD
Hoofd Projectmanagement 
BPD