Module 7 Urban Research Methods

Vormgeven van wetenschappelijk onderzoek

Heb jij een bepaalde fascinatie voor een onderwerp, of een vraag die je dagelijks bezighoudt in je werk? Maar het lukt niet om zo’n vraag op een degelijke onderbouwde manier te formuleren en beantwoorden? In deze module leer je hoe je een wetenschappelijk onderzoek opzet. Aan de hand van jouw praktijkvragen, leer jij onder begeleiding van academische docenten je eigen onderzoek helder vorm te geven. Aan het eind van de module ben je in staat om een samenhangend onderzoeksvoorstel te schrijven.

Wetenschappelijk onderzoek

Je leert hoe je praktijkvraagstukken volgens wetenschappelijke standaard moet onderzoeken. In de module ligt de nadruk op het uitvoeren van zorgvuldig, transparant, onafhankelijk en verantwoordelijk onderzoek. Deze manier van onderzoeken is essentieel voor betrouwbare, geloofwaardige uitkomsten, waarbij de uitkomsten niet worden gestuurd richting een bepaald antwoord. Doelgericht onderzoek staat hoog in het vaandel in deze module. Daarnaast leer jij hoe je een wetenschappelijke vraag moet formuleren en leer je hoe je bestaande kennis over jouw onderzoeksvraag systematisch verzamelt aan de hand van literatuuronderzoek.

Verschillende methoden

Deze module introduceert een grote variëteit aan methoden die vaak toegepast worden om stedelijke onderzoeksvragen te beantwoorden. Op een interactieve en toepassingsgerichte manier leer je hoe kwalitatieve methoden zoals case studies, interviews, observaties en internationaal comparatief onderzoek kunt vormgegeven. Maar ook worden kwantitatieve methoden zoals enquêtes en regressiemodellen in detail besproken. Aan het einde van de module kun je zelf beargumenteren en bepalen welke methodes het meest geschikt zijn om jouw onderzoeksvraag te beantwoorden. 

Opmaat naar afstudeerscriptie

Deze module bied je het methodologische raamwerk en afgebakend afstudeervoorstel welke je in staat stelt om een afstudeerscriptie te schrijven. Door aansprekende voorbeelden van reeds uitgevoerde onderzoeken en scripties krijg je inspiratie om jouw fascinatie om te zetten naar actie.

Docenten

Bijdragen van onder meer:

  • Drs. Jeroen van Haaren
  • Dr. ir. Erwin Heurkens
  • Dr. Giuliano Mingardo

     

De module Urban Research Methods wordt gegeven van 3 april tot en met 5 juni 2025. Colleges vinden plaats op de EUR. Deze module kan niet los gevolgd worden. 

Het uitvoeren van een eigen onderzoek biedt een geweldige mogelijkheid om de inhoudelijke verdieping te zoeken, waar dat in de hectiek van het dagelijks werk niet altijd mogelijk is. Doordat je zelf het onderwerp van het onderzoek kunt bepalen, blijf je dicht bij de eigen werkpraktijk en kun je resultaten en inzichten direct toepassen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen