Cities for People

Informatie over Cities for People

Tijdens de derde bijeenkomst (25 juni 2013) van het MCD Great Books Programma werd het boek 'Cities for people' besproken.

De auteur van het boek, Jan Gehl (Deense architect en stedebouwkundige) was zelf aanwezig bij de bijeenkomst. Daarnaast gaf Gert-Jan Hospers (Hoogleraar City- en Regiomarketing) een prikkelend co-referaat over Cities for People. De moderator van de middag was Leo Versteijlen (directeur SITE).

Centraal in ‘Cities for People’ staat de vraag hoe we steden kunnen vormgeven als prettige leefomgeving voor haar inwoners: Een omgeving met een menselijke schaal ('stad op ooghoogte') die uitnodigt om te lopen, fietsen, verblijven en spelen en met aandacht voor levendigheid, veiligheid, duurzaamheid en gezondheid. Gehl betoogt dat veel steden in de laatste decennia vooral ingericht zijn op het faciliteren van de auto. De beleving door de mens kreeg veel te weinig aandacht. Gehl legt uit hoe steden verbeterd kunnen worden uitgaande van ‘de mens centraal’. Onderliggende principes worden toegelicht, evenals de praktische uitwerking. Vele begrippen passeren de revue zoals 'soft edges', een '5km-per-uur inrichting', 'verticaal, actief en gevarieerd' in plaats van 'horizontaal, passief en eentonig', 'edge and piano effects' en het ontwerpen van steden 'That make the cats happy'. De praktijkvoorbeelden zijn van steden vanuit de hele wereld. Het boek is prachtig vormgegeven en er zijn veel mooie kleurenfoto's in opgenomen die de tekst zeer goed ondersteunen.

Door de verknoping van wetenschap en praktijk past ‘Cities for People’ uitstekend binnen het Great Books Programma. Vragen die tijdens de bijeekomst speelden waren: Wat kunnen we er hier in Nederland van leren? Hoe kunnen we onze steden levendiger, veiliger, duurzamer en gezonder maken? Welke vragen roept het boek op?

Foto's Cities for people

Cities for people - Jan Gehl

Voor het verslag van de bijeenkomst, verwijzen we u naar de website van Gebiedsontwikkeling.nu.

Voor de presentatie van Jan Gehl, klik hier.

Voor het coreferaat van Gert-Jan Hospers, klik hier.

Cities for People - Jan Gehl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen