Afscheid Helma Born als MCD programmadirecteur

Barbra Verbij

Op 1 september 2021, na een periode van vijfeneenhalf jaar, zwaait MCD-programmadirecteur Helma Born af. Zij gaat bij BPD sturing geven aan de enorme woningbouwopgave in Zuid-Holland en Zeeland. Een rol die past bij haar intrinsieke motivatie om te werken aan een veerkrachtig Nederland.

Wij blikken met haar terug op een mooie tijd bij de Master City Developer, praten over de toegevoegde waarde van de opleiding en wat ze haar opvolger mee wil geven.

Hoe kijk je terug op je MCD-jaren als programmadirecteur?

Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn MCD-tijd. Het is een groot voorrecht om met één been in de wetenschap en één been in de praktijk van gebiedsontwikkeling te staan. Dat vond ik al als MCD-student, maar als programmadirecteur zit je daar nog meer bovenop. Gebiedsontwikkeling is een relatief jong vakgebied dat nog voortdurend in beweging is en waarin we nog veel uitvinden met elkaar. Daar dichtbij staan en mee te mogen denken over hoe we dat uitvinden kunnen versnellen, is erg leuk.

Netwerken vind ik ontzettend leuk: ik heb nu de kans gekregen om mijn netwerk te verdrievoudigen.

Wat is de kracht van de MCD? En waarom is het belangrijk dat de opleiding er is?

De kracht van de MCD is de opzet om professionals in twee jaar langs alle facetten van stedelijke ontwikkeling en gebiedsontwikkeling te leiden en hen te leren om daar (weer) wetenschappelijke vragen bij te stellen. Dat je dat doet in een klas met praktijkmensen met heel verschillende achtergronden en vanuit allerlei organisaties, maakt het heel effectief en interessant. Er gebeurt zoveel rondom ons vakgebied, dat in de klas ook steeds weer van alles uitgevonden wordt. 

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben trots op de veerkracht van de opleiding. Dat wat we onze studenten leren over de ‘resilience’ van steden en regio’s, proberen we zelf in de praktijk te brengen. Het is ons gelukt om niet alleen door de golven van de conjunctuur heen te blijven staan, maar ook in coronatijd gaat het goed met de opleiding. Online en offline onderwijs, weten we inmiddels prima te combineren.

Wat zijn je plannen? / wat ga je doen?

Ik stop met de MCD om ruimte te krijgen voor nieuwe dingen. Programmadirecteur is weliswaar een parttime functie, maar wel een waar ik vol ingedoken ben. Ik ga weer nieuw dingen doen.
Per 1 september start ik als regiodirecteur Zuid-West bij BPD.

Wat wil je je opvolger meegeven?

Dat er veel behoefte is in ons vakgebied om ‘een leven lang te leren’. De complexiteit van stad maken wordt steeds groter en de druk om sneller te bouwen ook. Daar liggen kansen voor de MCD. Samen met andere kennispartners in het veld bouwen aan een goede kennisinfrastructuur voor de komende jaren.

 

Meer informatie

 

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen