Module 6: International Urban Development

MCD goes USA

Hoe werkt stedelijke ontwikkeling in buitenlandse steden? Wat kunnen we leren van gebiedsontwikkeling in Boston en New York? Hoe zijn principes en instrumenten ook in Nederland toepasbaar te maken? Deze module gaat over samen werken aan een internationale stad.

Leren van buitenlandse steden

De verhouding tussen publiek en privaat is in de Nederlandse stedelijke ontwikkelingspraktijk aan het veranderen. Om deze veranderingen beter te leren begrijpen gaat de internationale module van de MCD naar New York*. In deze metropool gebeurt het: van organisch en kleinschalig tot groots en meeslepend.

Think glocal

Gebiedsontwikkeling in metropolen vraagt om glocal development: globaliserende kapitaalstromen kunnen verbinden met lokale belangen. Ga met ontwikkelaars in gesprek en vergelijk de Amerikaanse praktijk met de Nederlandse. Hoe maakt men gebruik van investeringskracht als overheidsmiddelen beperkt zijn? Hoe wordt gewerkt aan places waar ook de lokale gemeenschap zich thuis voelt?

Unieke samenwerking

Master City Developer werkt in deze module samen met Harvard en Columbia University. Met deze prestigieuze universiteiten is een mix van academische colleges en projectbezoeken samengesteld. Bestudeer Boston Waterfront, ontdek privaat ontwikkeld public space in Bryant Park en leer over community-led development op de High Line. *) In 2017 gaat de reis naar Boston en New York City; volgend jaar kiezen we wellicht voor een andere grote internationale stad .

Collegedagen

  1. International city making; Leren van buitenlandse steden
  2. Follow the money; Sturing zonder (publiek) geld
  3. Developing glocal places; De private sector aan het roer
  4. Involving communities; Het creëren van publiek domein.
  5. Studying urban areas; Interviews met lokale professionals
  6. Contested space; Van wie is de stad?
  7. International reflections; Naar een reflexieve praktijk

Projecten

Bezoeken aan onder meer:

Boston Waterfront

Kendal Square MIT

The High Line

Bryant Park

Hudson Yards

Aanmelden

De eerstvolgende module International Urban Development vindt plaats van 8 November t/m 6 December 2018. De reisweek is gepland van 17 t/m 24 nvember 2018. Aanmelden kan via het programmabureau 010-4082567 of mail naar info@mastercitydeveloper.nl. Download de brochure om de informatie nog eens rustig na te lezen.

"Ondergedompeld worden in Amerikaanse gebieds-ontwikkeling verrijkt je begrip van de veranderingen in onze eigen Nederlandse praktijk.’"

Prof.Ir. Hans de Jonge
Hoogleraar Vastgoed TU Delft