Module 6: Urban International Development

MCD goes USA

Hoe werkt stedelijke ontwikkeling in buitenlandse steden? Wat kunnen we leren van gebiedsontwikkeling in de metropool New York? Hoe zijn principes en instrumenten ook in Nederland toepasbaar te maken? Deze module gaat over samen werken aan een internationale stad.

Leren van buitenlandse steden

De verhouding tussen publiek en privaat is in de Nederlandse stedelijke ontwikkelingspraktijk aan het veranderen. Om deze veranderingen beter te leren begrijpen gaat de internationale module van de MCD naar New York*. In deze metropool gebeurt het: van organisch en kleinschalig tot groots en meeslepend. Lees hier meer over de ervaringen van Machteld Hooyman, Gemeente Amsterdam en deelnemer MCD.

De internationale module biedt de mogelijkheid om vanuit een geheel ander perspectief de eigen werkelijkheid te bezien. De module geeft inzicht hoe stedelijke ontwikkeling in het buitenland gaat, wat de trends zijn en helpt je daardoor te reflecteren op de Nederlandse praktijk; is het wel zo logisch wat we doen?”
Alumni MCD

Think glocal

Gebiedsontwikkeling in metropolen vraagt om glocal development: globaliserende kapitaalstromen kunnen verbinden met lokale belangen. Ga met ontwikkelaars in gesprek en vergelijk de Amerikaanse praktijk met de Nederlandse. Hoe maakt men gebruik van investeringskracht als overheidsmiddelen beperkt zijn? Hoe wordt gewerkt aan places waar ook de lokale gemeenschap zich thuis voelt?

Unieke samenwerking

De MCD werkt in deze module samen met Columbia University. Met deze prestigieuze universiteit is een mix van academische colleges en projectbezoeken samengesteld. Bestudeer Hudson Yards, ontdek privaat ontwikkeld public space in Bryant Park en leer over community-led development op de High Line. 

Collegethema's

 1. International city making; Leren van buitenlandse steden
 2. Follow the money; Sturing zonder (publiek) geld
 3. Developing glocal places; De private sector aan het roer
 4. Involving communities; Het creëren van publiek domein.
 5. Studying urban areas; Interviews met lokale professionals
 6. Contested space; Van wie is de stad?
 7. International reflections; Naar een reflexieve praktijk

Projecten

Bezoeken aan onder meer:

 • The Battery Park/WTC
 • The High Line
 • Bryant Park
 • East Harlem

Aanmelden

De module International Urban Development start op 18 maart 2021. De studiereis zal als gevolg van Corona niet in het najaar van 2020 maar in april 2021 plaatsvinden (week 15). De terugkomdag is 22 april 2021. Aanmelden voor deze module kan via het programmabureau 010 - 408 25 67 of mail naar info@mastercitydeveloper.nl.