Module 6: Urban International Development

MCD goes USA

Hoe werkt stedelijke ontwikkeling in buitenlandse steden? Wat kunnen we leren van gebiedsontwikkeling in New York? Hoe zijn principes en instrumenten ook in Nederland toepasbaar te maken? Deze module gaat over samen werken aan een internationale stad.

Leren van buitenlandse steden

De verhouding tussen publiek en privaat is in de Nederlandse stedelijke ontwikkelingspraktijk aan het veranderen. Om deze veranderingen beter te leren begrijpen gaat de internationale module van de MCD naar New York*. In deze metropool gebeurt het: van organisch en kleinschalig tot groots en meeslepend.

Think glocal

Gebiedsontwikkeling in metropolen vraagt om glocal development: globaliserende kapitaalstromen kunnen verbinden met lokale belangen. Ga met ontwikkelaars in gesprek en vergelijk de Amerikaanse praktijk met de Nederlandse. Hoe maakt men gebruik van investeringskracht als overheidsmiddelen beperkt zijn? Hoe wordt gewerkt aan places waar ook de lokale gemeenschap zich thuis voelt?

Unieke samenwerking

Master City Developer werkt in deze module samen met Columbia University. Met deze prestigieuze universiteit is een mix van academische colleges en projectbezoeken samengesteld. Bestudeer Hudson Yards, ontdek privaat ontwikkeld public space in Bryant Park en leer over community-led development op de High Line. *In 2018 gaat de reis naar New York City; volgend jaar kiezen we wellicht voor een andere grote internationale stad .

Collegethema's

 1. International city making; Leren van buitenlandse steden
 2. Follow the money; Sturing zonder (publiek) geld
 3. Developing glocal places; De private sector aan het roer
 4. Involving communities; Het creëren van publiek domein.
 5. Studying urban areas; Interviews met lokale professionals
 6. Contested space; Van wie is de stad?
 7. International reflections; Naar een reflexieve praktijk

Projecten

Bezoeken aan onder meer:

 • ThBattery Park/WTC
 • The High Line
 • Bryant Park
 • East Harlem

Aanmelden

De eerstvolgende module International Urban Development vindt plaats van 1 November t/m 29 November 2018. De reisweek is gepland van 11 t/m 18 november 2018. Aanmelden kan via het programmabureau 010-4082567 of mail naar info@mastercitydeveloper.nl.

 

Wat voorgaande deelnemers zeiden over deze module: 

“De internationale module biedt de mogelijkheid om vanuit een geheel ander perspectief de eigen werkelijkheid te bezien.” 

“De internationale module is voor mij heel erg belangrijk geweest. Ik weet nu hoe partijen in het buitenland (NYC) gebiedsontwikkeling oppakken en wat de trends zijn.”

 “De module geeft inzicht hoe stedelijke ontwikkeling in het buitenland gaat en helpt je daardoor te reflecteren op de Nederlandse praktijk; is het wel zo logisch wat we doen?”

 

Vrijheid private ontwikkelaars in VS niet zo groot als verwacht

Machteld Hooyman

Amerikanen staan bekend om hun drang naar individuele vrijheid en afkeer van overheidsbemoeienis. Op grond daarvan zou je verwachten dat ontwikkelaars daar hun gang kunnen gaan. Toch kent ook de VS de nodige checks & balances, ervaarde Machteld Hooyman tijdens een MCD-studiereis naar New York en Boston.

Lees meer