Module 6: Urban International Development

MCD goes USA

Hoe werkt stedelijke ontwikkeling in buitenlandse steden? Wat kunnen we leren van gebiedsontwikkeling in de metropool New York? Hoe zijn principes en instrumenten ook in Nederland toepasbaar te maken? Deze module gaat over samen werken aan een internationale stad.

Leren van buitenlandse steden

De verhouding tussen publiek en privaat is in de Nederlandse stedelijke ontwikkelingspraktijk aan het veranderen. Om deze veranderingen beter te leren begrijpen gaat de internationale module van de MCD naar New York*. In deze metropool gebeurt het: van organisch en kleinschalig tot groots en meeslepend. Lees hier meer over de ervaringen van Machteld Hooyman, Gemeente Amsterdam en deelnemer MCD.

De internationale module biedt de mogelijkheid om vanuit een geheel ander perspectief de eigen werkelijkheid te bezien. De module geeft inzicht hoe stedelijke ontwikkeling in het buitenland gaat, wat de trends zijn en helpt je daardoor te reflecteren op de Nederlandse praktijk; is het wel zo logisch wat we doen?”
Alumni MCD

Think glocal

Gebiedsontwikkeling in metropolen vraagt om glocal development: globaliserende kapitaalstromen kunnen verbinden met lokale belangen. Ga met ontwikkelaars in gesprek en vergelijk de Amerikaanse praktijk met de Nederlandse. Hoe maakt men gebruik van investeringskracht als overheidsmiddelen beperkt zijn? Hoe wordt gewerkt aan places waar ook de lokale gemeenschap zich thuis voelt?

Unieke samenwerking

Master City Developer werkt in deze module samen met Columbia University. Met deze prestigieuze universiteit is een mix van academische colleges en projectbezoeken samengesteld. Bestudeer Hudson Yards, ontdek privaat ontwikkeld public space in Bryant Park en leer over community-led development op de High Line. *In 2018 gaat de reis naar New York City; volgend jaar kiezen we wellicht voor een andere grote internationale stad .

Collegethema's

 1. International city making; Leren van buitenlandse steden
 2. Follow the money; Sturing zonder (publiek) geld
 3. Developing glocal places; De private sector aan het roer
 4. Involving communities; Het creëren van publiek domein.
 5. Studying urban areas; Interviews met lokale professionals
 6. Contested space; Van wie is de stad?
 7. International reflections; Naar een reflexieve praktijk

Projecten

Bezoeken aan onder meer:

 • The Battery Park/WTC
 • The High Line
 • Bryant Park
 • East Harlem

Aanmelden

De eerstvolgende module International Urban Development vindt plaats van 30 oktober t/m 27 november 2019. De reisweek is gepland van 10 t/m 15 november 2019.
Aanmelden kan via het programmabureau 010-408 25 67 of mail naar info@mastercitydeveloper.nl.